با شروع اجرای رژیم وزن در ابتدا به خوبی کم میشود ولی برای برخی افراد با گذشت زمان این کاهش وزن کند شده و گاهی متوقف می شود! این شرایط می تواند برای فرد نگران کننده باشد. مطمئن باشید که مشکلی در کار است و شما کمی از مسیر منحرف شده اید. پس نگران نباشید، با شناخت دلایل عدم کاهش وزن می تونید دوباره به دوران اوج خود برگردید. در این مقاله 9 دلیل کم نشدن وزن را برایتان بیان کردیم تا بتوانید با استفاد از آنها دوباره موفقیت خودتان را کسب کنید.
1. شاید وزن کم می کند ولی متوجه نیستید
گاهی ترازو برای چند روزی وزن را ثابت و یا حتی کمتر از قبل نشان می دهد. این بدان معنا نیست که شما وزن کم نکردید و جای نگرانی نیست. وزن بدن در طول روز و یا حتی در چند روز متوالی در نوسان است. این تغییرات وزنی می تواند بخاطر نوع غذایی که می خورید، میزان آبی که مصرف کرده ایت و حتی بخاطر نوسانات هورمونی به ویژه در بانوان باشد.
شاید هم شما چربی از دست داده اید و عضله به دست آورده اید. این مورد بخصوص در مورد کسانی که ورزش می کنند رایج است. پس در این صورت بدون اینکه بدانید در حال کاهش وزن هستید.
در این مواقع بهتر است به جای استفاده از ترازو از مقیاس های دیگری کمک بگیرید. برای مثال هر ماه دور کمر و درصد چربی بدن خود را اندازه بگیرید. حتی پوشیدن لباس های قدیمی تر و نگاه کردن در آینه میتوانند پیشرفت شما را در پروسه کاهش وزن به خوبی نشان دهد. تنها زمانی نگران کننده است که شما 3 الی 4 هفته بدون کاهش وزن بگذرانید.
2. پروتئین کافی نمی خورید
مصرف پروتئین برای کاهش وزن بسیار ضروری و کمک کننده است. پروتئین می تواند متابولیسم بدن را افزایش داده و باعث سیری طولانی مدت شود. در این صورت است که هوس خوردن خوراکی های پرکالری و غیرضروری را به شدت کاهش می دهد. این خاصیت پروتئین می تواند به کاهش وزن بسیار کمک کند.
این مورد تا حدی به واسطه ی اثرات پروتئین بر هورمون های تنظیم کننده اشتها مانند گرلین و سایر هورمون ها میباشد. مصرف یک وعده حاوی پروتئین زیاد، از کم شدن سرعت سوخت و ساز بدن که یکی از عوارض جانبی کاهش وزن است، جلوگیری میکند. به علاوه از برگشتن وزن نیز پیشگیری میکند. اگر صبحانه میخورید، حتما در آن وعده پروتئین هم مصرف کنید. تحقیقات نشان میدهد افرادی که صبحانه با مقدار زیادی پروتئین مصرف میکنند، کمتر گرسنه میشوند و در طول روز اشتهای کمتری دارند.
3. پرخوری میکنید
اگر غذایی را بیش از نیاز بدنتان مصرف کنید درواقع پرخوری کرده اید. این مشکل بسیاری از افراد در حال کاهش وزن است. برخی بیش از حد غذای فرآوری شده میخورند و برخی دیگر در مصرف غذاهای سالم برای مثال آجیل، کره ی انواع آجیل، شکلات تلخ، پنیر و غیره زیاده روی میکنند. حتی اگر غذا سالم هم باشد، باز هم کالری زیادی دارد و باید آن کالری را در نظر گرفت. بنابراین به جای پرخوری، غذاهای سالم، کم کالری و سیرکننده را بهتر بشناسید تا در مواقع گرسنگی از آنها استفاده کنید.
4. غذاهای سالم و با کیفیت نمی خورید
باید همیشه در نظر داشته باشید که کیفیت هر ماده غذایی مانند کمیت آن دارای اهمیت است. مصرف تمامی غذاها به سلامت عمومی بدن و متعادل کردن اشتها تاثیر زیادی دارد. مصرف سبزیجات و غلات تازه بسیار با ارزش تر از همتایان فرآوری شده آنهاست. بنابراین علاوه بر اینکه کالری ها را کاهش می دهید به تعادل و تنوع غذای مصرفی نیز توجه کنید.
5. حواستان به مقدار غذایتان نیست!
برای داشتن کاهش وزن متناوب، باید مراقب غذا خوردن خودتان باشید. بسیاری از افراد نمی دانند واقعا روزانه چقدر غذا میخورند. مطالعات نشان میدهد که پیگیری میزان مصرف غذا به کاهش وزن کمک میکند. بنابراین افرادی که مقدار غذایی که خورده اند را جایی یادداشت میکنند یا از وعده های غذایی خود عکس میگیرند، نسبت به افرادی که این کار را نمیکنند، معمولا وزن بیشتری کم خواهند کرد.
البته شاید برای برخی از افراد پیگیری میزان مصرف غذا تاثیرات منفی داشته باشد. این کار ممکن است وسواس افرا را بیشتر کند و برای افرادی که به مشکل اختلال در غذا خوردن مبتلا هستند، شمردن کالری و پیگیری میزان مصرف ممکن است این اختلال را تشدید کند.
6. قند زیادی می نوشید
نوشیدنی های شیرین کالری زیادی دارند که باعث چاقی می شوند. مغز سعی نمیکند تا کالری اضافی موجود در آنها را با دریافت کمتر کالری موجود در مواد غذایی دیگر جبران کند. این نوشیدنی ها پرکالری هستند و اصلا نمی توانند سیر کننده باشند. بنابراین نقشی در کاهش اشتها ندارند. از نوشابه ها گرفته، تا شربت ها و ابمیوه ها حتی از نوع طبیعی آنها می توانند برنامه غذایی لاغری شما را به خطر بی اندازند. بنابراین باید مراقب کالری آنها باشید و از مصرف بیش از حد آنها بکاهید.
7. آب کافی نمی نوشید
نوشیدن به اندازه آب می تواند متابولیسم بدن را افزایش داده و به کاهش وزن کمک کند. در یک مطالعه ی 12 هفته ای روی افرادی که قصد کاهش وزن داشتند، مشخص شد که کسانی که نیم لیتر آب پیش از وعده های غذایی مینوشیدند، 44 درصد بیش از افرادی که آب نمینوشیدند، وزن کم کرده اند.
8. بیش از اندازه کالری مصرف می کنید
اگر وزنتان به سختی کم می شود شاید مشکل شما مصرف زیاد کالری می باشد. تحقیقات نشان میدهد که بیشتر مردم مقدار کالری مصرفی خود را دست کم میگیرند. اگر کاهش وزن شما متوقف شده است برای مدتی کالری غذاهای مصرفی خود را بشمارید و هیچ خوراکی و حتی نوشیدنی مصرفی را دست کم نگیرید.
نیازی نیست تا آخر عمر میزان کالری مصرفی و هر چه را که میخورید، اندازه گیری کنید. به جای آن، هر چند ماه یکبار و برای چند روز کالری شماری را به طور دقیق انجام دهید.
9. به اندازه کافی نمی خوابید
خواب خوب یکی از فاکتورهای حفظ سلامت جسمی و ذهنی و حفظ وزن متناسب بدن است. تحقیقات نشان میدهد که خواب ناکافی یکی از عوامل چاقی است. بزرگسالان و کودکانی که خواب کافی ندارند، به ترتیب 55 درصد و 89 درصد بیشتر از افرادی که خواب کافی دارند، در معرض چاقی هستند.
مدت زیادی است که رژیم هستید
رژیم گرفتن طولانی مدت هم می تواند باعث توقف وزن شود. اگر برای مدتی طولانی است که وزن کم میکنید و حالا هم این پروسه متوقف شده است، بهتر است برای مدتی به بدنتان استراحت بدهید. برای مدتی مقدار کالری دریافتی را تا چند صد کیلو افزایش دهید، بیشتر بخوابید، اب بیشتری بنوشید و ورزش کنید. قبل از شروع مجدد پروسه کاهش وزن و رژیم لاغری، سعی کنید سطح چربی بدن خود را برای 1 تا 2 ماه حفظ کنید.